REALITNÍ ZÁKON, PŘEDKUPNÍ PRÁVO A OMEZENÍ KAUCE

Realitní trh ve znamení změn a novinek. Na podzim to byla změna poplatníka daně z nabytí nemovitosti. ČNB postupně utahovala regulaci u poskytování hypotečních úvěrů, nové byty se prodávají tak rychle, že se další nestačí stavět (minimálně v Praze). To přispívá k růstu cen novostaveb, a do toho celý rok rostou ceny všech typů nemovitostí. Trh se mění a pro běžného člověka začíná být nepřehledný.

Zákon o realitním zprostředkování je u ledu

Do toho pak Legislativní rada vlády řekne, že vlastně není potřeba začít poskytování realitního zprostředkování regulovat. Zastaví projednávání návrhu na regulaci činnosti realitních kanceláří a makléřů, a to mi přijde minimálně nešťastné.

Vláda tak vlastně nechává realitní trh a realitní makléře, aby se zařídili podle sebe – to je na jednu stranu dobrá zpráva (je to jeden ze základních principů fungování tržní ekonomiky a svobodného podnikání), ale za 27 let se realitní trh sám příliš nezkultivoval a na zlepšení to zatím příliš nevypadá.

Nezbývá než si dobře prověřit, jakému realitnímu makléři svěříte svou nemovitost, pokud jí chcete prodat nebo pronajmout. Stát to, minimálně zatím, stále nechává na vás.

Předkupní právo se vrací

Další změnou je návrat předkupního práva pro spoluvlastníky nemovitostí při převodu podílu. Vrací se tak stav, který platil před zavedením Nového občanského zákoníku.

Spoluvlastníci nemovitostí tak opět budou moci ovlivnit, kdo bude jejich novým spoluvlastníkem. Případně budou opět moci zabránit převodu na nechtěnou osobu tím, že využijí svého předkupního práva.

Nová úprava předkupního práva bude platit pro úplatné i bezúplatné převody s výjimkou, kdy se jedná o převod na osobu blízkou (definice § 22 občanského zákoníku). Účinnost této novely bude od 1. ledna 2018.

Omezení jistoty

Od 1. března 2017 se změnila maximální výše jistoty (kauce) při pronájmu bytu nebo domu – v původní úpravě to byl až šestinásobek měsíčního nájemného, u smluv nově uzavřených bude maximální částka kauce omezena na trojnásobek.

Smluvní volnost se tak v tomto případě naopak omezuje. Majitelé nemovitostí tak budou muset hledat jiné možnosti, jak v případě potřeby dostatečně zajistit svůj majetek proti nespolehlivým nájemníkům.

Změn a novinek je v oblasti realit stále dost. Pokud chcete rozhodovat o vašich nemovitostech na základě relevantních skutečností, nezbývá vám nic jiného, než stále sledovat novinky a trendy. A nebo se obrátit na realitního makléře, který se za vás o všechno postará.

Ať se vám daří. Honza Novotný

Sledujte naše sociální sítě

QARA.TV

Aktuální videa, informace, rady a data. Sledujte QARA TV na YouTube.

sleduj co děláme

Facebook

Aktuální videa, fotky, informace, rady a data. Sledujte náš Facebook.

sleduj co děláme

Instagram

Aktuální videa, fotky, rady a data. Sledujte qara.insta na Instagramu.

nakoukni do Qara